Savijača sa višnjama i keksom za sva godišnja doba

Savijača sa višnjama i keksom možda je i najjednostavniji kolač sa višnjama koji možete napraviti. Iako se ova fina savijača ili štrudla može napraviti i sa višnjama iz kompota, jako je fina sa svježim višnjama netom ubranim sa stabla. Pa zato iskoristite sezonu višanja i zamotajte jednu finu štrudlicu. A zašto je sa keksima? Pa zato što sam kod drage mi Minje sa bloga Minjina kuhinjica dobila ideju. Meni se nije kao Minji tada dogodilo da nemam krušnih mrvica koje inače uvijek stavljam u ovakve voćne savijače, već sam baš htjela isprobati tu kombinaciju voća i mljevenog keksa. I kombinacija je fantastična! Mljeveni keksi ili mrvice se u savijaču moraju staviti kako bi na neki način upili tekućinu koju voće pusti prilikom termičke obrade.

Savijača sa višnjama i keksomSavijača sa višnjama i keksom za koju vam danas donosim recept radi se sa tankim korama za savijače. Možete je također napraviti i sa lisnatim tijestom ako tako više volite. Koje ćete kore koristiti ovisi o vama. Možete ih također sami napraviti i razvući.

Ovaj put sam koristila prilično tanke kupovne kore, pa sam uzimala po 4 komada prilikom rolanja. Da sam koristila jednu po jednu, ne bi to ispalo ok jer bi nadjeva bilo previše i sve skupa bi se raspadalo nakon pečenja. Ako koristite deblje kore, onda će vam biti dovoljno da uzmete dvije po dvije kore. Između kora nanosi se tanki premaz od ulja i mineralne vode kako bi se to prilikom pečenja lijepo sve napuhalo i ispeklo u slojevima kako i treba biti.

Ovakva se savijača (štrudla) može napraviti i sa nekom drugom vrstom voća. Može to biti savijača sa trešnjama ili pak jagodama, borovnicama, malinama…Dajte mašti krila i iskombinirajte nešto baš posebno sa voćem koje vam je na raspolaganju i koje obožavate.

Savijača sa višnjama i keksom

POTREBNO

  • 1 pakiranje gotovih tankih kora za savijače
  • 800 g višanja bez koštica (ili dvije staklenke kompota)
  • 250 g mljevenog pettit beure keksa (ili plazma keksa)
  • 150 g šećera
  • 200 ml ulja
  • 100 ml mineralne vode

PRIPREMA:

  1. Ako su kore tanke, za jednu savijaču uzmite 4 lista. Između svakog lista premažite mješavinom ulja i mineralne vode. Onu zadnju ne premazujte. Po njoj rasporedite višnje, preko višanja posipajte ravnomjerno 4-5 žlica keksa i isto tako šećera. Rubove kora savijte prema unutra, pa zarolajte sve skupa u savijaču.
  2. Isto napravite sa preostalim korama i sve dok imate nadjeva odnosno višanja.
  3. Savijače složite u lim na papir za pečenje. Premažite ih uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 180C 30 minuta. Savijača sa višnjama i keksom je gotova kad lijepo porumeni i postane krckava sa svih strana.
  4. Narežite, posipajte šećerom u prahu i poslužite! Dobar tek 🙂

Recept u slikama:

Pripremiti sve za pripremu savijače na radnu površinuSlagati preko kora višnje, kekse i šećerZarolati u savijaču...Složiti ih u lim preko papira za pečenje, premazati uljem...Ispeći!Savijača sa višnjama i keksom se spremna za probu...dobar tek! :)