Lavanda kao začin u kuhinji

Lavanda se kao začin može se koristiti u pripremi kolača, torti, sladoleda i krema, ali radi jakog mirisa i okusa treba biti oprezan s njenim doziranjem.

Lavanda je mediteranska biljka koju odlikuje slatkasti, cvjetni okus s osvježavajućom notom mente i citrusa. Kao začin može se koristiti pripremi kolača, torti, sladoleda ili krema. Lavanda je aromatična biljka jakog mirisa i okusa, stoga treba biti oprezan s njenim doziranjem.

Pretpostavlja se da riječ lavanda dolazi od rimske riječi lavare, što znači prati. Vjerojatno je ta pretpostavka i istinita, jer su lavandu stari Rimljani su zbog svog jedinstvenog mirisa dodavali u kupke, dok su je Grci koristili kao stimulans.

Lavanda u današnje vrijeme ima brojne namjene, često se koristi u kozmetičkoj i parfemskoj industriji, za osvježivanje i dekoraciju prostora te kao začin u raznim jelima. Ali ipak najpoznatije svojstvo lavande je njezina ljekovitost zbog koje se često koristi u medicinske svrhe. S obzirom da je lavanda vrlo blaga biljka, slobodno se može koristiti i bez liječničke preporuke.