JABUKE: Nekoliko zanimljivosti o omiljenoj voćki

Jabuka je jedna od najpopularijih voćki koju rado jedemo tokom cijele godine, a vrlo je zahvalna namirnica za pripremu raznih slatkih delicija!

Kako se uzgaja već tisućama godina, jabuka je jedna od najrasprostranjenijih voćaka na svijetu. Poznato je da su ljudi jeli jabuke već 6.500 godina prije Krista! Prvotno su se uzgajale na području Istočne Turske i Kavkaza, odakle su se proširile po Europi.

Iz vremena Starog Rima potječe uzrečica Ab ovo usque ad mala, što znači Od jajeta sve do jabuke. Tada je bilo uobičajeno obrok započeti jajetom, a završiti jabukom. Bila je vrlo cijenjena, zbog svoje arome, slatkoće, ali i ljepote. U nastavku možete pročitati još nekoliko zanimljivih podataka o jabukama!

  • Jabuke spadaju u porodicu ruža!
  • Postoji više od 8.000 raznih sorti jabuka!
  • Najviše jabuke na svijetu se proizvodi u Kini.
  • Najveća potrošnja jabuka po stanovniku u svijetu je u Turskoj.
  • Prosječna godišnja potrošnja jabuka po stanovniku u Europi je 20 kg.
  • U Africi, jabuke rastu jedino u području Mediterana.
  • Jedna jabuka srednje veličine sadrži 80 kalorija.
  • Jabuke plutaju u vodi. Znate li zašto? Zato čak 25 posto volumena jabuke čini zrak. To je ujedno i razlog zašto jabuke imaju vrlo laganu i rahlu strukturu.

Sigurno vam je poznata i legenda koja povezuje jabuku i Isaaca Newtona, jednoga od najznačajnijih znanstvenika u povijesti. Priča kaže da se Isaac Newton odmarao ispod stabla kad mu je jabuka pala na glavu što mu je pomoglo da otkrije zakon gravitacije.

Iako zvuči zanimljivo, priča vjerojatno nije istinita, već su ju izmislili profesori fizike kao bi djeca lakše upamtila zakone gravitacije.

Ukoliko volite jabuke, onda sigurno rado pripremate i kolače od jabuka! U nastavku pogledajte nekoliko prijedloga za ukusne deserte s ovim rajskim voćem!

Griz štrudla s jabukama [recept]

savijaca becka strudla s grizom jabukama

Prevrnuti kolač s jabukama i orasima 

prevrnuti kolac s jabukama i orasima recept iz bakine biljeznice

Mini pite s jabukama 

mini pite s jabukama orasima vrhnjem recept

Kolač s jabukama, orasima i bademima 

prevrnuti naopaki kolac jabukama orasima bademima recept