Znate li kako prepoznati staro jaje?

vježe jaje ima čvrst i ispupčen žumanjak te gust i zamućen bjelanjak. Ako je žutanjak spljošten, a bjelanjak vodenast, jaje vjerojatno nije za jelo!

Ljuska je prirodna ambalaža koja sadržaj jajeta tjednima čuva i održava prikladnim za konzumaciju i pripremu raznih jela. Ipak, znamo da su jaja poprilično kvarljiva namirnica pa trebamo biti oprezni. Ukoliko na ljusci jajeta uočite neobične promjene, to svakako može biti znak da je u jajetu došlo do kvarenja.

Prilikom kupnje jaja svakako vodite računa o tome da jaja budu neoštećena te da im rok trajanja bude što dulji.

Kada jaja razbijemo, njuhom i vidom najlakše ćemo procijeniti njihovu svježinu. Za jaja koja su još uvijek u ljusci, najsigurniji način provjere njihove svježine jest metoda uranjanja u vodu. Osim spomenute metode, svježinu jaja također možemo provjeriti mućkanjem ili razbijanjem.

kako prepoznati svjeza jaja u vodi test

URANJANJE U VODU
U posudu ili lonac ulijte vodu do razine koja je barem dvostruko viša od visine jaja. Zatim pažljivo uronite sumnjiva jaja. Jaja koja su svježa potonut će vodoravno na dno posude. Što je jaje manje svježe, više će izranjati na površinu. Jaja stara sedam dana okomito će stajati u vodi sa zaobljenim krajem okrenutim prema gore, dok će stara jaja plutati na vodi.

MUĆKANJE JAJA
Svježinu jaja možete testirati i tako da jaje lagano protresete. Približite jaje uhu i nježno ga promućkajte. Ako se čuje bućkanje jaje vrlo vjerojatno nije dobro za jelo.  Kod starijih jaja koja su pokvarena sadržaj postaje sve pokretljiviji. To se događa zato jer bjelanjak u starim jajima postaje vodenkast pa žumanjak “pliva”.

RAZBIJANJE JAJA
Najsigurniji način da provjerite svježinu jaja je taj da jaje razbijte na tanjur i promatrate žutanjak i bjelanjak. Svježe jaje ima čvrst i ispupčen žumanjak te gust i zamućen bjelanjak. Ukoliko je žutanjak malo spljošteniji, a bjelanjak je još uvijek usko vezan oko njega, jaje je nešto starije, ali dobro za jelo. Ako je žutanjak sasvim spljošten, a bjelanjak se razlijeva i curi gotovo poput vode, jaje nije dobro za jelo.