Lagana jogurt torta s jagodama

Budući je sezona jagoda na vrhuncu, a kod nas doma su jagode svima najdraže voće, tako su nam i kolači s jagodama najdraže slastice u ovo proljetno doba. S obzirom da je u samo par dana postalo nesnosno vruće u stanu, nisam imala volje paliti pećnicu i dugo stajati u kuhinji, pa sam odlučila napraviti ovaj super brzi i jednostavni kolač s voćnim jogurtom i jagodama. Radila sam ga u kalupu za tortu u obliku srca, pa ovakav kolač može sasvim dobro poslužiti i kao jednostavna voćna torta. Dakle, pećnica vam nije potrebna pa čak i ako ste laik u kuhinji, s ovim kolačem ne možete puno pogriješiti 😉 Kremasto, lagano, rashlađeno – mljaccc… savršena kombinacija 😀

Potrebno:

  • 1/2 l vrhnja za šlag (Hulala, Hole, Halta…)
  • 4 voćna jogurta
  • 3 želatine u prahu
  • 50 dag jagoda

Priprema:

  1. Najprije izmiksati vrhnje za šlag da bude potpuno čvrsto. Ako koristite šlag na mliječnoj bazi bit će potrebno dodati 2 kremfixa.
  2. Jagode oprati i nasjeckati na manje komadiće.
  3. U posebnoj posudici pomiješati želatinu sa 8 žlica vode i jednim jogurtom. Pustiti da odstoji 5 min pa zagrijavati uz miješanje dok se želatina ne otopi. Nikako ne smije prokuhati.
  4. U izmiksani šlag dodati preostale jogurte i jagode, dobro promiješati pa polako uliti otopljenu želatinu.
  5. U pripremljeni lim složiti red piškota, ili pettit keksa, pa na to izliti kremu. Poravnati i ostaviti u hladnjaku preko noći da se dobro rashladi.
  6. Sa ohlađenog kolača skinuti obruč (ukoliko ste radili u kalupu za tortu. Ukoliko niste kolač možete rezati iz lima) i ukrasiti po želji.

Dobar tek!

DOBRO JE ZNATI:

Kolač možete raditi sa bilo kojim voćnim jogurtom ili pak sa običnim jogurtom ukoliko niste ljubitelj voćnih jogurta. Ja sam ovaj put koristila voćni jogurt od jagoda jer sam kombinirala sa svježim jagodama.

Isto tako možete u kremu staviti bilo koje drugo voće po želji.

Ako želite malo puniji okus kolača, u kremu možete umiksati 25 dag svježeg kravljeg sira, samo ga prije toga dobro treba izpasirati. Postupak je isti kao i bez njega.

Recept u slikama: